Werken in de extramurale zorg, dat is werken achter de voordeur van de cliënt

Werken in de extramurale zorg, dat is werken achter de voordeur van de cliënt

13 januari 2022

Suzan Ernst - Directeur zorg aan huis

Zo lang mogelijk in je eigen, vertrouwde omgeving blijven wonen, dat wil toch iedereen? Dit is ook precies het doel van de extramurale zorg, ook wel ‘zorg aan huis’ genoemd. Deze zorg vindt plaats achter de voordeur van de cliënt: van huishoudelijke ondersteuning en het doen van boodschappen tot wondcontroles en ambulante begeleiding. Alles is erop gericht om de cliënt zo lang mogelijk thuis te laten wonen, dat neemt namelijk veel voordelen met zich mee.

De voordelen van zorg aan huis
Vaak wonen cliënten al jaren op dezelfde plek en hebben ze een heel netwerk opgebouwd. Denk aan bridgeclubjes of buren die even een kop koffie komen doen. Die gewoontes willen ze natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden, hierdoor houden ze de regie over het dagelijkse leven. En vergeet de eventuele partner niet. Dankzij zorg aan huis kunnen stellen samen blijven wonen en hoeven ze de laatste fase van hun leven niet apart door te brengen.

Zorg op maat
Om dit te realiseren, is de zorg aan huis verdeeld in vijf onderdelen: ambulante begeleiding, verpleging en verzorging, eerstelijnsbehandeling, dagbesteding en huishoudelijke ondersteuning. Als zorgverlener kom je in bijna alle gevallen bij de cliënt thuis en ben je zelfstandig aan het werk. Natuurlijk maak je onderdeel uit van een team enthousiaste collega’s waarmee je kunt sparren, maar een groot deel van het werk voer je zelf uit. Hierdoor heb je veel invloed op je eigen werkschema en kun je maatwerk leveren.

De ene cliënt is de andere namelijk niet. Kijk bijvoorbeeld naar de huishoudelijke ondersteuning. Sommigen vinden het fijn om 10 minuten over te houden voor een kop koffie, anderen willen juist zelf de stofdoek oppakken en meehelpen. Aan jou als zorgverlener de taak om je - voor zover mogelijk - aan te passen aan deze wensen. Daar krijg je ook veel voor terug, de waardering is groot. Van een stralende glimlach tot de vlag die letterlijk uithangt als je terugkomt van vakantie.

Lever een belangrijke bijdrage
In de zorg aan huis is geen dag hetzelfde en jouw ervaringen achter de voordeur zijn ontzettend waardevol. De gehele zorg staat namelijk voor een flink aantal uitdagingen. Door de vergrijzing stijgt het aantal zorgbehoevende ouderen en tegelijkertijd daalt het aantal mantelzorgers, vrijwilligers en zorgmedewerkers. Slimme en creatieve ideeën - hoe klein of groot ook - zijn daarom noodzakelijk en worden bij Magentazorg met open armen verwelkomd.

Eén van onze medewerkers kon bijvoorbeeld moeilijk parkeren bij de cliënt. Door buurtbewoners werd zij gevraagd om haar auto 10 minuten verderop neer te zetten, onhandig natuurlijk. Haar man maakte daarom een plaatje met het logo van Magentazorg en legde deze achter de vooruit. Een ‘klein’ idee met groots effect. Ze kreeg direct een warm welkom en soms werd er zelfs een parkeerplaats vrijgehouden. Dit plaatje is dan ook snel door de hele organisatie verspreid. Het zijn deze kleine successen die de zorg elke dag een beetje beter maken en jouw bijdrage is daarbij onmisbaar.

 

 

 

Heb je een vraag?

We helpen je graag! We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.