Virtual Reality bij Magentazorg

Virtual Reality bij Magentazorg

19 oktober 2021

Hoe fijn zou het zijn om als leerling in de zorg een menselijke cel van binnen te bekijken? Of om een realistisch kijkje in de zorgwereld te krijgen als je twijfelt om de overstap te maken? Het kan allemaal met Virtual Reality (VR). Met deze techniek stap je in een andere wereld door simpelweg een bril op te zetten. De kansen die dit voor de zorg biedt, zijn dan ook eindeloos. 

 

Daar is Vicky Koningstein, praktijkleercoach bij Magentazorg, in ieder geval van overtuigd. Zij neemt onder andere deel aan een project van Leren is Werken, Werken is Leren (LWWL) en heeft letterlijk met eigen ogen de eindeloze mogelijkheden van de VR-bril ervaren. “In dit project stappen potentiële zij-instromers in de virtuele wereld van de zorg”, vertelt Vicky enthousiast. “Hierbij doorlopen ze een aantal typische zorgsituaties om een beter beeld van het werk te krijgen. Nu stopt namelijk zo’n 50% van de zij-instromers kort na de opleiding en dat willen we voorkomen. De VR-brillen kunnen daar echt een bijdrage aan leveren.”

De VR-bril in actie
Het project bevindt zich nog in de testfase en begin oktober kwam de VR-bril voor het eerst in actie tijdens een selectiedag bij Magentazorg. “De kandidaten kregen twee situaties te zien”, licht Vicky toe. “Deze zijn gefilmd bij één van onze eigen locaties, de Molenhoeve, dus dat is extra leuk. In de eerste situatie heb je je allereerste werkdag en kom je met een collega bij een oudere meneer. Hier beantwoord je een aantal vragen over de situatie, help je de meneer bijvoorbeeld uit bed of juist niet? Het welzijn van de cliënt en het behouden van eigen regie staat voorop, maar er is geen goed of fout. Je krijgt juist uitleg, zodat je de keuzes beter begrijpt.”

“In de tweede situatie keer je een paar maanden later terug bij dezelfde meneer. Dan herken je hem bijna niet terug, hij is zwaar achteruit gegaan en vertoont gek gedrag. Ook daar moet je mee omgaan. Zo zie je beide kanten van de zorg en dat is heel belangrijk om een realistisch beeld te vormen.” Daar sloten de eerste reacties van de proefpersonen zich bij aan: het geeft echt een goed beeld van de zorg, de twee verschillende situaties zorgen voor veel meerwaarde en het is super makkelijk in gebruik.

Waardevol voor de zorg
Het project is nog niet klaar, maar Magentazorg is al overtuigd van het succes van de VR-bril. “We gaan zelf een aantal brillen aanschaffen”, vertelt Vicky trots. “Deze kunnen namelijk nog veel breder ingezet worden en het is ontzettend waardevol voor de hele zorg. We houden jullie graag op de hoogte van het vervolg!”

Heb je een vraag?

We helpen je graag! We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.