Huishoudelijke ondersteuning is zoveel meer dan alleen schoonmaken

Huishoudelijke ondersteuning is zoveel meer dan alleen schoonmaken

13 mei 2022

Een interview met Karin Rood - Manager huishoudelijke ondersteuning

Goede zorg aan huis is ontzettend belangrijk, dat weten we bij Magentazorg zeker. Ook Karin Rood, zelf manager huishoudelijke ondersteuning, deelt die mening: “Mijn overtuiging is dat heel veel thuis kan. Door onder andere de huishoudelijke ondersteuning kunnen cliënten zelf blijven functioneren en dus ook langer thuis wonen, het is een groot goed om daar onderdeel van te zijn.”

Niet alleen maar schoonmaken
Huishoudelijke ondersteuning gaat niet alleen over het schoonmaken en onderhouden van een huis. “Natuurlijk is een schoon huis van belang, maar wij kijken altijd naar het héle plaatje”, licht Karin toe. “Dat betekent soms even samen een boodschap doen of een rondje wandelen met de cliënt, gewoon omdat ze dat zo fijn vinden. We hebben ook veel collega’s die hier al jaren werken. Dan zie je een speciale band ontstaan. Ik hoor vaak medewerkers vertellen dat ze met verjaardagen op de koffie gaan, met kerst de cliënt ophalen of met oud en nieuw samen oliebollen eten. Dat is toch bijzonder van dit werk.” Zo zijn sommige medewerkers ook onderdeel van het netwerk.

Daarnaast ben je als huishoudelijk ondersteuner van groot belang voor de andere afdelingen van Magentazorg. “Je hebt namelijk een signalerende functie”, vertelt Karin. “Doordat je elke week over de vloer komt, hoor en zie je ontzettend veel. Andere hulpverleners vragen dan ook regelmatig of onze medewerkers willen aansluiten bij overleggen. Vaak zorgt dit voor waardevolle input.”

Investeren in de toekomst
Om deze samenwerking en de huishoudelijke ondersteuning zelf verder te verbeteren, heeft Magentazorg een gave pilot in het leven geroepen: de wijkregisseurs. “Wijkregisseurs zijn een soort brug tussen cliënten, medewerkers en managers”, vertelt Karin geïnspireerd. “Zij staan dicht bij de plek waar het allemaal gebeurt. En op het moment dat een medewerker of cliënt een vraag heeft, springt de wijkregisseur in. Zij pakken ook alle intakes en evaluaties op. Hierdoor kunnen wij als managers focussen op de toekomst en voor de medewerkers zelf is het ontzettend fijn om zo’n tussenpersoon te hebben.”

We doen het samen
Ook als medewerker krijg je alle kansen om jezelf te ontwikkelen. “Veel collega’s komen bij ons omdat we een werk- en leercentrum zijn,” licht Karin toe. “Zo worden voor huishoudelijke ondersteuners veel scholingen aangeboden. Je kunt bijvoorbeeld de stap maken naar helpende plus en verzorgende IG, dat deden vorig jaar maar liefst 13 huishoudelijk medewerkers. Maar je kunt je ook specialiseren in bijvoorbeeld Parkinson of dementie. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze medewerkers zich goed voelen. We besteden veel tijd en energie aan gesprekken, wijkteamoverleggen,vitaliteit, scholing en zorgen dat de basiszaken – zoals het nakomen van afspraken en een fijne planning - goed geregeld worden. En nu het weer kan, staat er regelmatig een feestje of bijeenkomst op het programma. Dat is altijd heel gezellig.”

Kom jij ons team versterken?
Wil jij ook aan de slag als huishoudelijk ondersteuner bij Magentazorg? Bekijk onze vacatures en solliciteer direct!

Heb je een vraag?

We helpen je graag! We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.