Een interview met Silvio, medewerker wonen en welzijn

Een interview met Silvio, medewerker wonen en welzijn

19 januari 2024

Als één ding zeker is, is dat werken in de zorgsector zowel voldoening als uitdagingen met zich meebrengt. Ook Silvio -werkzaam als medewerker wonen en welzijn bij locatie Zuyder Waert- weet hier alles van. Na een carrière in de creatieve sector maakte hij de overstap naar de zorg, een totaal nieuwe wereld voor hem. Silvio vindt veel voldoening in zijn werk, maar deelt ook openhartig de uitdagingen binnen dit vakgebied en hoe belangrijk het is om sterk te staan als verzorgende.

De overstap naar de zorg
De overgang naar de zorg was voor Silvio geen simpel nieuw hoofdstuk: het begon toen zijn eigen ouders zorg nodig hadden. Samen met zijn familie nam hij de verantwoordelijkheid op zich, waardoor hij in aanraking kwam met de zorg en hij zijn passie voor het vak ontdekte.

Via zijn netwerk belandde hij op de website van Magentazorg. Ondanks een gebrek aan formele ervaring of scholing, solliciteerde hij voor de functie van medewerker wonen en welzijn. Na een meeloopdag bij Magentazorg ontstond er direct een klik, met een warm welkom als gevolg.

Dagelijkse taken
Voor Silvio is elke dag in de zorg anders en vol afwisseling. Hij deelt zijn ochtendroutine: "Mijn dag begint vaak met het dekken van de ontbijttafel, wat meteen het eerste contactmoment met de bewoners is. Hier probeer ik direct een warme sfeer te creëren.” Of het nu gaat om een gezellig koffiemoment, een wandeling, een spelletje, of gewoon even een praatje maken. Silvio zet zich in om de bewoners een echt thuisgevoel te geven. “Dit geeft me enorm veel voldoening”.

Uitdagingen
Tegelijkertijd benadrukt Silvio de uitdagingen die komen kijken bij het werken met ouderen met dementie. "Bij deze ziekte komen vaak ingrijpende veranderingen in gedrag en emoties voor. Als verzorgende is het belangrijk om hiermee om te kunnen gaan en stevig in je schoenen te staan." Silvio vertelt vervolgens: "Dit vraagt niet alleen om begrip en geduld, maar ook de vaardigheid om de behoeften van de oudere persoon te begrijpen en gepast te reageren op diverse situaties die zich kunnen voordoen. Empatisch zijn, precies zoals de kern van Magentazorg: werken met je hart”

Hoewel deze kanten van het werk soms best wel zwaar kunnen zijn, geven ze Silvio tegelijkertijd de kans om dieper betrokken te zijn bij de zorg en het welzijn van de bewoners. Hij ziet het als een extra uitdaging in zijn dagelijkse taken. 

Silvio haalt veel energie uit de interactie met mensen in zijn werk, zowel met de bewoners als met zijn collega’s. “De samenwerking tussen collega’s onderling is echt prettig. Ik werk veel samen met de verzorgende IG’s en ik bewonder hoe iedereen met elkaar omgaat. Zo heb je een team dat zich dagelijks volledig inzet en alles doet voor het welzijn van de bewoners."

Meer informatie?
Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden bij Magentazorg? Wil je meer weten over de werkzaamheden als medewerker wonen en welzijn of een dagje meelopen? Ontdek nu onze vacatures of neem contact met ons op via werkenbij@magentazorg.nl.

Heb je een vraag?

We helpen je graag! We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.