Werken met je hart: Bente van der Sluis, logopedist, vertelt…
6 maart 2024In de wereld van logopedie denk je wellicht als eerste aan het helpen van kinderen met taal- en spraakproblemen. Vandaag op de Dag van de Logopedie laten we zien dat logopedie een breder spectrum omvat. Iemand die hier alles vanaf weet, is Bente, een 25-jarige logopedist bij Magentazorg, die haar passie heeft gevonden in het werken met volwassenen en ouderen. Bente richt zich op complexe neurologische uitdagingen zoals afasie na hersenletsel en slikproblemen bij ouderen.
Een passie voor zorg en taal
"Van jongs af aan was ik gefascineerd door taal en wist ik dat ik hiermee iets wilde doen," deelt Bente enthousiast. Haar keuze voor de studie was dan ook geen verrassing; ze rondde zowel haar bachelor als master taalwetenschappen af. Tijdens haar studie kwam Bente in aanraking met de klinische taalwetenschap (de tak van de taalwetenschap die zich bezighoudt met gestoorde taal- en spraakfuncties), wat direct haar interesse wekte. "Ik was meteen geboeid door de mogelijkheden van klinische taalwetenschap. Het kunnen toepassen van kennis in de praktijk, dat geeft toch meer het gevoel anderen te kunnen helpen," legt Bente uit. "Daarom vond ik logopedie destijds een goede keuze; het combineerde zowel het medische als paramedische aspect, samen met mijn liefde voor talen," voegt Bente eraan toe.
Na het afronden van een verkorte hbo-opleiding logopedie en haar stage bij Magentazorg, waar ze haar eerste stappen zette als logopedist, is ze sinds vorig jaar zelfstandig aan de slag gegaan. "Het voelt geweldig om mijn passie te kunnen omzetten in mijn werk," zegt ze met een glimlach.
Een breed scala aan uitdagingen
"Binnen Magentazorg streven we ernaar om onze cliënten de best mogelijke zorg te bieden, en logopedie is daar een essentieel onderdeel van," legt Bente uit. "Onze behandelingen richten zich niet alleen op het verbeteren van spraak- en taalstoornissen, maar ook op het aanpakken van slikproblemen en het versterken van communicatieve vaardigheden. Cliënten hebben te maken gekegen met problemen met hun spraak, gehoor of stem als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk of een aandoening als beroerte, dementie, hersentumor, MS of de ziekte van Parkinson. Als logopedist bij Magentazorg kom je dus in aanraking met een breed scala aan uitdagingen, wat het werk ontzettend leuk en gevarieerd maakt”, vertelt Bente.
Bente benadrukt dat naast de verschillende behandelingen, je ook te maken hebt met cliënten in verschillende settings: bewoners van verpleeghuizen, revalidanten in het revalidatiecentrum en cliënten thuis (eerstelijnszorg). Bente krijgt vooral veel energie van het werken in de eerste lijn, omdat ze hier gedurende langere periodes nauw samenwerkt met cliënten en hun naasten. Ze deelt: 'Vaak kom ik gedurende zes maanden, wekelijks of zelfs twee keer per week bij een cliënt thuis. Op dat moment ben je meer dan alleen een logopedist; je wordt een vertrouwd gezicht in hun omgeving en leven. Het besef dat het niet alleen gaat om spraak- en taalverbetering, maar ook om het ondersteunen van het hele 'systeem' eromheen, inclusief de naasten, geeft mij dan ook ontzettend veel voldoening."
Vrijheid en vertrouwen
Het werk als logopedist bij Magentazorg stelt Bente in staat om haar passie op haar eigen manier tot uiting te brengen. Ze geniet van de vrijheid om haar eigen behandelmethoden te ontwikkelen en aan te passen aan de individuele behoeften van haar cliënten binnen de logopedie. Voor Bente is elke sessie een kans om een verschil te maken in iemands leven, om hun zelfvertrouwen te vergroten en hun communicatieve vaardigheden te verbeteren.
Wil je meer weten over logopedie, de verschillende behandelmethoden, of ben je geïnteresseerd om zelf aan de slag te gaan als logopedist bij Magentazorg? Neem dan contact met ons op of bekijk onze website.