Een dagje meelopen bij de dagbesteding van Magentazorg

Een dagje meelopen bij de dagbesteding van Magentazorg

19 april 2022

Een interview met Marjan Schultz, groepsbegeleider dagbesteding 

Relaxen in de luxe massagestoel, een stad verkennen in het fietslabyrint of even wegdromen met de beelden van de Qwiek.up: op de dagbesteding van Magentazorg hoeven de cliënten zich geen moment te vervelen. Voor hen - voornamelijk mensen met dementie of lichamelijke klachten die op dit moment nog thuis wonen - is de dagbesteding een fijne break in de week en het biedt direct veel structuur. “Dit is zulk dankbaar werk”, spreekt Marjan Schultz (groepsbegeleider bij de dagbesteding Zuideinde) uit ervaring. “Het is ons doel om de cliënten een leuke dag aan te bieden en ze met een blij gezicht naar huis te laten gaan. Doordat we hiermee ook de familie of mantelzorgers ontzorgen, kan de cliënt zo lang mogelijk thuis bijven wonen. Het is prachtig als dat lukt.”

Een dag in de dagbesteding
Hoe zo’n dag er precies uitziet? Dat vertelt Marjan maar al te graag: “Om tien uur worden de cliënten gebracht. Dan drinken we met z’n allen een kopje koffie in onze huiskamers en vervolgens bieden we een activiteit aan. Dat kan van alles zijn, van even relaxen in de massagestoel tot geheugentraining: de mogelijkheden zijn eindeloos. ‘s Middags lunchen we samen en desgewenst kunnen de cliënten hierna – eventueel in een relaxstoel – even rusten. Rond een uur of twee volgt een andere activiteit. Om vier uur worden de cliënten weer opgehaald en zit de dag erop. Doordat er zoveel mogelijkheden zijn, is elke dag anders. Dat is ook gelijk de uitdaging.”

Relaxen in de massagestoel
Er kan dus veel bij de dagbesteding, maar niks moet natuurlijk. De opties worden dan ook zoveel mogelijk afgestemd op de behoeftes van de cliënt. Zo is de massagestoel een heerlijke optie als iemand vermoeid is. “Deze luxe stoel heeft allerlei technieken en standen, van Thaise en Chinese massage tot yoga”, licht Marjan toe. “Je kan er muziek op aansluiten en de stoel wordt lekker warm, als je dat wilt tenminste. Perfect om even te ontspannen.” Niet alleen heerlijk voor de cliënten, maar ook voor de medewerkers van Magentazorg. “Wanneer de cliënten naar huis zijn, mogen de medewerkers gebruikmaken van de stoel. Heerlijk om te relaxen na een drukke dag”, lacht Marjan.

Andere activiteiten
Om de cliënt te stimuleren, wordt verder veel gebruik gemaakt van beeldtechnologieën. “Een heel mooi apparaat is de Qwiek.up, dit audiovisuele belevingsapparaat projecteert beelden op de muur of het plafond”, vertelt Marjan. “We kunnen bijvoorbeeld een sterrenhemel, boswandeling of aquarium laten zien, inclusief bijbehorende geluiden. Maar we hebben ook beelden van historisch Bergen of we vragen de familie om mooie foto’s. Dit prikkelt direct het geheugen van de cliënt. En ook voor een bewegingsactiviteit gaat de Qwiek.up ingezet worden.”

Andere populaire activiteiten zijn de vele braintrainers, muziekquizes, sudoku’s en de beleeftelevisie. Of ‘gewoon ouderwets’ samen een cake bakken. “Oh, en ik vergeet bijna het fietslabyrint”, vult Marjan nog snel aan. “Dit is een hometrainer die is aangesloten op het televisiescherm. Cliënten kunnen zo door steden over de hele wereld fietsen, dat is echt heel leuk. Al met al bieden we dus heel veel activiteiten aan, en je merkt dat de cliënten daar blij van worden. Dat is het mooiste wat er is.”

Je vindt de dagbesteding van Magentazorg door de hele regio Noord-Kennemerland, van Oudtburgh en de Zuster Ursulinen in Bergen tot Zuyder Waert in Heerhugowaard en de revalidatielocatie in Oudorp.

 

Heb je een vraag?

We helpen je graag! We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.